Magesår 

referanse Source: stomach ulcer

Magesår kan bli kjent som duodenalsår eller dyspepsi. En magesår er et sår som har dannet seg i slimhinnen i magesekken eller i de tidlige deler av tynntarmen. Det kan også være kjent som en magesår. Den mage-tarmkanalen inneholder et belegg som beskytter den fra syre produsert av magen. Når denne slimhinnen bryter ned eller slutter å fungere riktig, vevet under kan bli betent, noe som resulterer i et sår. Hvis dette blir alvorlig det kan føre til en perforering i tarmen, som kan være ganske farlig.

Årsaker til magesår

Magesår kan være forårsaket av en rekke forhold:

  • H. pylori - Den viktigste årsaken til disse sår er h. pylori bakterier, en gruppe bakterier som bryter ned mageslimhinnen, forårsaker betennelse. H. pylori bakterier kan overføres ved å komme i kontakt med spy, deling kasseroller eller mat med en infisert del eller drikkevann som er forurenset.
  • Visse medisiner - using medisiner som aspirin ibuprofen, og andre anti-inflammatoriske medisiner eller NSAIDs for å hindre leddgikt, hjerneslag eller hjerteinfarkt. Det sies at å ta NSAIDs kan føre til to-femte magesår.
  • Stråling behandlinger - Magesår er også en vanlig bivirkning av stråling behandlinger som påvirker magen. Lider av alvorlig sykdom som påvirker tarmen kan øke din risiko for å utvikle magesår.
  • Sykdommer - I sjeldne tilfeller en tilstand kjent som Zollinger-Ellison syndrom kan føre duodenalsår. En tumor i bukspyttkjertelen som øker nivået av hormoner som produserer magesyre kan også føre til en økning av magesår. Det ryktes at stress øker risikoen for å utvikle magesår, men detteer ubekreftet.
  • Livsstil - røyking, snus eller drikke store mengder alkohol kan forårsake magesår skal vises.

Symptomer og mulige komplikasjoner av magesår

Det vanligste symptomet på magesår er magesmerter. Nivået og tilstedeværelse av smerte vil variere fra pasient til pasient. Denne smerten vil hovedsakelig vises i øvre del av magen, og kan vekke deg om natten. Noen ganger denne smerten er feilaktig som symptom på et hjerteinfarkt.

Du kan også oppleve mild kvalme som er lettet av oppkast, en følelse av fylde, en manglende evne til å konsumere væske til vanlig rente, eller en sulten følelse 1-3 timer etter å ha konsumert et måltid som ikke svarer til dine vanlige matvaner. Andre mulige symptomer på magesår inkluderer vekttap, blodig avføring, oppkast som kan omfatte blod og tretthet.

Magesår kan føre til indre blødninger hvis de blir for alvorlige. Betennelsen skyldes magesår kan også føre til betennelse i vevet slimhinnen i magen, en tilstand som kalles peritonitt. Betennelse kan også føre til en gastrisk obstruksjon eller perforasjon av mage tarm.

Diagnostisering av magesår

To tester blir ofte brukt til å diagnostisere magesår. Når gitt en øvre GI, vil folk bli gitt en barium-løsning for å drikke. Dette vil bli fulgt med en serie av røntgenstråler som vil tillate legen din for å se et magesår på skjermen. En esophagogastroduodenoscopy er utført av en gastroenterolog. En liten kamera beskyttet av et rør vil bli sendt ned i GI-systemet, slik at legen kan vise magen og tynntarmen for å sjekke for magesår.

Behandling og forebygging av magesår

Behandlinger for magesår vil kombineremedisiner som vil drepe noen h. pylori bakterier som er til stede og redusere surheten i magesekken. Dette vil gi fôr i magen en sjanse til å helbrede og vil redusere sjansen for at det kommer tilbake.

  • Medisiner og kirurgi - Medisiner brukes til å behandle h. pylori vil kombinere medisiner som amoxicillin, tetracyklin, klaritromycin eller metronidazol å drepe bakterier. I tillegg til disse medikamentene, vil du bli gitt protonpumpehemmere som lansoprazol, omeprazol, esomeprazol eller vismut å roe magen surhet. Du må kanskje justere medisiner du bruker til å styre andre medisinske tilstander mens du behandler magesår for å redusere risikoen for indre blødninger. Du må kanskje bli gitt en EGD eller injeksjon for å stoppe indre blødninger som har blitt alvorlig. Sever indre blødninger forårsaket av en perforering kan trenge å bli behandlet med kirurgi.
  • Unngå visse medisiner - Ikke ta medisiner som aspirin eller NSAIDs før du har snakket med legen din. Hvis du ikke har tatt protonpumpehemmere eller syreblokkere, har fått misoprostol eller du ikke har blitt sjekket for h. phlori disse medikamentene kan forverre tilstanden din. Begrense din smerte mekling bruk til paracetamol før du har blitt klarert av legen din for å bruke andre medisiner.
  • Juster livsstil - Røyking og alkoholbruk kan forverre magesår. Hvis du har utviklet magesår, eller du er i faresonen for å utvikle en, unngå røyking eller bruke skråtobakk. Begrense alkoholbruk til to drinker om dagen eller mindre.

Sår som går ubehandlet vil ofte tilbake, spesielt hvis du lider av en time. pylori-infeksjon. Du må følge legens instruksjoner for å forhindrefremtidige sår fra utviklingsland.

Når skal man oppsøke lege

Hvis du har vært å vise noen symptomer på magesår, eller hvis du har følt ør og svimmel, bør du kontakte legen din for å ha en evaluering. Hvis du plutselig utvikle skarpe magesmerter eller en hard, stiv magen som øm å ta på, blodig oppkast eller blod i avføringen, eller hvis du har symptomer på sjokk som forvirring, overdreven svetting eller besvimelse, kontakt legevakt med en gang. Dette er tegn på at du kan lide av en alvorlig eller potensielt livstruende tilstand.

References
  1. "Peptic Ulcer: MedlinePlus Medical Encyclopedia." U.S National Library of Medicine. U.S. National Library of Medicine, 11 Aug. 2011. Web. Retrieved 01 Dec. 2012 from <http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000206.htm>.
  2. "Stomach Ulcer." Better Health Channel. N.p., n.d. Web. Retrieved 01 Dec. 2012 from <http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Stomach_ulcer>.
MORE »

Same Category

Related Topics